1989 Chevrolet Beretta Base

2018 - Bele a közepébe #2.0

 • Egy lépést előre, kettőt hátra szokás mondani, és és most pontosan ez írja le legjobban a helyzetet. Ugyanis szétszedésre került végre-valahára a motor, viszont ami fogadott, az komoly aggodalomra adott okot.

 • Mint ahogy azt jó előre is lehetett sejteni lesznek gondok ezzel a motorfelújítással, de nem hittük, hogy ilyen súlyos a helyzet. A szétszedés első rádöbbenése volt, hogy a blokk alja olyannyira nem sima, hogy a világ összes tömítőpasztáját használták fel a szigetelés végett. Ebből már sejteni lehetett, hogy belül is lehetnek hasonló aprócska hibák.

 • Kezdem inkább a pozitívumokkal. Az alkatrészek többnyire nem voltak egyáltalán rossz állapotban, a bütykös tengelynek, valamint a hengereknek sincs komoly hibája.

 • A hengerek belsején még látható a hónolás maradványa, bár tüzetesebben átnézve azért korántsem makulátlan a felszínük, de ezzel még nem lenne nagy gond.

 • A főtengely csapágyai már sokkal komolyabb tüneteket produkáltak, ami mély nyomokban jelentkezett a felületükön, utalva arra, hogy esetleg a tengellyel lehet valami, ami egy mérés után igazolást nyert, hiszen helyenként jelentős játéka van a főtengelynek, legnagyobb a 4-es hengernél, ami továbbvezet a következő ponthoz...

 • Kívülről is látszódott ez a javítás, amiről annak idején azt mondták, hogy egy repedés volt a blokkon, ezért volt szükséges annak a kijavítása. A valóság ehhez képest az, hogy a hajtókar az említett helyen kikönyökölt a blokk oldalán kitörve egy darabot a blokkból, amit elsősorban rézzel, meg mindenféle fémmel igyekeztek kipótolni, ezen felül pedig némi gyantával illetve tömítővel is kezelték a tömítettség reményében.

 • Belülről pedig éppen olyan, amilyennek az ember képzeli. Vitathatatlan, hogy 23 éven keresztül üzemelt az autó alattunk anélkül, hogy a motornak komolyabb baja lett volna, amitől meg kell mondanom teljesen el vagyok hűlve. Azon kívül, hogy szivárgott a hűtővíz illetve az olaj, egy elszállt fagydugót leszámítva sosem állt meg a motor, ami köszönhető az öntöttvas blokk nagy hibatűrésének, illetve ennek a valahogyan kivitelezett javításnak.

 • Kívülről egyébként még érdekes, ahogyan a három fagydugó három különböző módon van berakva. Az első még rendben van, a második már nem megfelelő méret, ezért csak félig ment be a helyére és a biztonság kedvéért még egy kis pasztával is tömítették. A harmadik pedig mindenki számára értelmezhetetlen módon fordítva van berakva! (természetesen tömítővel megtámogatva)

 • A szétszedett vezérlés, és egyéb darabok mindenhol.

 • Íme a második motor. Máig sem hiszem, hogy találtam itthon megfelelőt, alig pár hét alatt.

 • A zord külső ellenére belül nagyon jó állapotban volt a motor, így végre kicsit fellélegezhettünk.

Hozzászólások

 1. k.csaba  - 2017. május 15. 17:49

  Komoly munka! Gratulálok

 2. J.Acko  - 2017. május 15. 18:58

  Köszi szépen!
  Igen egész sok a meló, de minden percét imádom!!!

 3. Cece  - 2018. január 28. 19:32

  Én is gratulálok, nagyon sok melóval nagyon szép lett!

 4. J.Acko  - 2018. január 31. 18:34

  Köszönöm szépen! A sok munka még nem ért véget, van még hol szépülni.

 5. cadillacv8  - 2018. július 15. 21:34

  Elképesztő munka,elképesztő kitartás,nagyon-nagyon irigykedem,úgy hiszem pár információt fogok hasznosítani a leírásodból ha meg tudom majd élni én is ezt a fajta felújítást !
  Itt jól kijön a gép szeretete,és látszik hogy a gazdaságosság ,vagy a rentábilis megtérülés az mélyen lent maradt a szerelőakna aljában az olajsárban..ez a TE autód,nem másnak készült.
  Amit sokan nem látnak még : szinte egy ilyen autónak párja még az amcsi találkozókon is alig van,nemhogy az utakon !

 6. J.Acko  - 2018. július 16. 21:59

  Nagyon szépen köszönöm, remélem mihamarabb személyesen is lesz lehetőségünk beszélgetni!

 7. cadillacv8  - 2019. március 24. 11:01

  Azért ha egyszer eladod,az eurotax árhoz add hozzá a beleölt munkaórákat felszorozva egy átlag rezsióradíjjal :-)
  Ha egyszer értékesíted a gépet (de ne tedd! ),akkor ezeket az oldalakat nyomtasd ki előtte,és tedd a prospektusok közé,mert ez még egy autónyi árat megér legalább annak aki átlátja ezt a rengeteg melót amit beleteszel .
  Még mindig csodállak és meghajlok előtted !
  Pokol egy olyan autót rendbe tenni,amiből sok készült,de a használattól egyszerűen elpárologtak az utakról.. nyom nélkül eltűnve.
  A tipikusan amerikai autókhoz amiből 1/10-ét gyártottak,sokkal könnyebb bármit beszerezni mint ezekhez ..amit a nép használt,legyűrt.leharcolt,majd kidobott.

 8. J.Acko  - 2019. március 25. 22:05

  Az alkatrészekkel kapcsolatban igazad van, a mechanikát leszámítva nagyon nehéz bármihez is hozzájutni. A képekből már készült egy nyomtatott kivonat, hogy legyen mit lapozgatni annak, akit érdekel mi történt az autóval idáig. Az pedig a legeslegutolsó dolog lenne, hogy megváljunk tőle, hisz ez már régen sokkal többről szól, mint "pusztán egy autóról".

 9. csoki33  - 2019. augusztus 22. 06:39

  Gratulálok ehez a projekthez.Látszik hogy szereted az autód.

 10. J.Acko  - 2019. augusztus 22. 15:23

  Köszönöm szépen! Igen az imádat az határtalan az autó irányába.

 11. euromaci  - 2021. január 15. 10:42

  Gratulálok! Ez komoly projekt, jó képekkel, leírással!

 12. J.Acko  - 2021. január 18. 18:53

  Köszönöm szépen! Így egyben olvasva egy hosszú téli este programja.


Magyarország első amerikai autós magazinja 1998-as megszületése óta együtt fejlődik a hazai amerikai autós kultúrával.

Feladatunknak tekintjük a lehető legtöbbet megőrizni a magyarországi amerikai autózás elmúlt közel két évtizedéről.

Napló

Hozzászólások

 • Mice007:

  Az ősmagyar hollétét ismerem, sorsa nagy kérdőjel... Jó lenne viszont

A lap tetejére