1989 Chevrolet Beretta GTU

Beretta

 • Már évek óta foglalkoztatott a gondolat, hogy vajon rajtunk kívül még hányan hajtanak Berettát kis hazánkban? Azonban 2016-ig valahogy mindig elkerültem a típustársakat. Az elmesélésekből tudtam, hogy valaha a környékünkön is járt fehér, meg fekete Beretta is rendszeresen, de ez már sok éve volt. Aztán a szerencsének köszönhetően egy találkozó után kaptam az infót, hogy volt ott egy fehér Beretta, aminek a tulaját sikeresen el is értem és ezzel megalapoztam azt is, hogy most erről a GTU-ról, mint saját autóról írhatok.

 • Az előző tulajjal a közös szenvedélynek köszönhetően könnyen megtaláltuk a közös hangot, és nagyon sok érdekességet szolgált számomra az autójával és általában a típussal kapcsolatban is. Ő akkor már túl volt egy teljes felújításon, ami a fényezést, a futóművet, a motort, illetve néhány egyéb apróságot is érintett, így bátran fordultam hozzá bármilyen kérdésem is adódott. (Egyébként az általa végzett felújítást dokumentáló fotókat itt a V8-on is meg tudjátok tekinteni dody76 garázsában.)
  Az írogatásból aztán márciusban egy személyes találkozó is kikerekedett, mikor saját szememmel is láthattam egy húsvér GTU-t, ami a gatyába rázást követően igazán jól festett a tavaszi napfényben. Ez a találkozás hatalmas löket volt számomra, hogy minél alaposabb, és minél minőségibb módon legyen felújítva a mi kis Base modellünk is.

 • 2016 őszén aztán jött a fordulat, mikor a GTU egyszer csak eladóvá vált. Titokban játszadoztam már a gondolattal, hogy milyen jó is lenne egy ilyen autó a másik mellé, de mivel a családban volt elég autó így nem volt ezt sosem vettem komolyan.
  Aztán pár hét múlva mégis úgy alakult, hogy útra keltünk, hogy megvegyük és hazahozzuk Fehérvárról a kocsit. Az adás-vétel rendben lezajlott, viszont ezután már nem mentek simán a dolgaink egyáltalán. Sajnálatos módon (mint az később bizonyságot nyert) az akkumulátor már az utolsókat rúgta, így az alapjárati ingadozás miatt egy lámpánál az autó leállt, és a rossz akksi miatt nem is tudott újra elindulni. Pár órányi szaladgálást követően újra felbőgött a motor és most már sokkal óvatosabban, de szerencsére gond nélkül hazaértünk.

Hozzászólások

 1. M.Tom  - 2018. január 8. 22:02

  Legközelebb már az enyémet is oda kell tenni a sorba; ha belefér a 2+ ajtó :)

 2. J.Acko  - 2018. január 9. 17:00

  Hát persze, hogy elférsz 4 ajtóval is! ;)

 3. cadillacv8  - 2018. március 4. 16:23

  Jóképű gépezet,párszor megperdültem anno utána Fehérváron mikor láttam,aztán eltűnt,de örülök hogy ismét mozgásban van és folyamatosan épül ,és egyre jobb állapotba kerül.
  Igazán dekoratív autó,nagyon egyedi kiállással,kapott egy jó gazdit ami nagyon ráfért már szegényre így a képek alapján .

 4. J.Acko  - 2018. március 6. 17:10

  Köszönöm szépen a dicsérő szavakat, az autó nevében is. Sok nyomát viseli az elmúlt lassan harminc évnek, amit az utakon töltött, de remélem, hogy szépen apránként tényleg kifogástalan állapotba tudom hozni (persze ilyen nem létezik, de azért álmodozni lehet)! A másik cél pedig, hogy minél több helyre eljussak vele, hogy lássanak az emberek ilyet is, ha már kb senki nem ismeri ezt a típust idehaza (tisztelet néhány kivételnek).

 5. MinnesotaiHighwayman  - 2018. július 10. 04:47

  Múlt héten láttam egyet és ha jobban belegondolok ez volt az első idén. Superbird vagy akár Daytona is gyakrabban jön szembe. Ez csak egy kis érdekesség azoknak, akik azt hiszik ezek még úton vannak az Államokban.

 6. J.Acko  - 2018. július 11. 09:09

  Pontosan úgy van, ahogy mondod. Odakint akkora ritkaság és annyira nem keresik, hogy a legnagyobb rajongói csoportjának alig több, mint 1500 tagja van az Államokban.

 7. MinnesotaiHighwayman  - 2018. július 12. 04:38

  J.Acko becsüld meg, eljön majd a nap, hogy elindul felfele az értéke.

 8. M.Tom  - 2018. augusztus 30. 13:39

  két ajtó meg négy ajtó az hat ajtó és két autó :)

 9. M.Tom  - 2018. augusztus 30. 13:41

  két ajtó meg négy ajtó az hat ajtó és két autó :)

 10. szállító81  - 2018. október 22. 20:18

  Tegnap láttam ezt az autót a Parkoló Parádén, nagyon jól eső érzés, hogy a kevésbé húzónévnek számító típusokat is megmentik, illetve ilyen jó karban tartják. Nagyon szép autó, remélem sokáig ilyen szép állapotban megmarad. Sok balesetmentes kilométert hozzá! Üdv.Gergő

 11. J.Acko  - 2018. október 22. 21:13

  Igyekszem mindent megadni neki, amit megérdemel, és igyekszem minél több helyen mutatkozni vele, hogy az emberek lássanak ilyet is. Habár az átlagembernek a szeme nem akad meg rajta, de szerencsére vannak olyanok is, akik meglepődve érdeklődnek arról, hogy ez miféle jószág is, mert még hasonlót sem láttak.


Magyarország első amerikai autós magazinja 1998-as megszületése óta együtt fejlődik a hazai amerikai autós kultúrával.

Feladatunknak tekintjük a lehető legtöbbet megőrizni a magyarországi amerikai autózás elmúlt közel két évtizedéről.

Napló

Hozzászólások

 • Zola:

  Tényleg nehéz képet találni, benéztem az illusztrációt sajnos.

 • kicsiPUNK:

  Itt Station Wagon-ként hivatkoznak rá. :-( Ér a pont vagy buktam?

A lap tetejére