v8cars.hu | Chevrolet Corvette Stingray

Chevrolet Corvette Stingray

Ugyan közel egy éve az egyik hazai lap már bemutatta ezt a Corvette-et, egy igazi amerikai autósnak ez nem elég. Egy ilyen gépet látni, hallani, érezni kell. Kis társaságunk is így gondolta, mikor felkerekedtünk, hogy találkozzunk a bestiával.

Egy ilyen félelmetesen átdolgozott darab láttán önkéntelenül is megremeg az ember lába. Miben más ez az autó, mint egy egyszerű Stingray? Az első, ami szembeötlik, az a karosszéria szélesítése. A szokványos kerékív nem elég az 50 centi széles 15 collos Mickey Thompsonoknak. Előre kisebb, 255/60/15-ös Stinger abroncsok kerültek. Oldalt a két kerék közötti részt gyönyörűen köti össze a krómozott küszöbkipufogó, szép munka a hengerenkénti leömlők kialakítása. A bukólámpák helyére négy morcos, szögletes lámpa került, a motorháztetőn méretes kidudorodás jelzi, hogy nem szokványos megoldásokat rejt a motortér.

A szűk nyíláson bepillantva egy csupakróm big block-ot látni. Az 1993-as 454-es (7.4 literes) motor egy Chevy pick-upból származik, ezek a blokkok jobb kiindulási alapok a tuninghoz. A nagy, 750-es Holley karburátor, az új vezérműtengely és az új dugattyúk mellett egy Procharger kompresszor is besegít a közel 700 lóerő eléréséhez. A motorszörnyetegnek nagy étvágya van, alapjárat fölött egy benzinpumpa nem is tud megfelelő mennyiségű üzemanyagot szállítani neki, a vezetőülésből kapcsolható a másik AC.

De számokkal és márkanevekkel nem írható le az az érzés, amit ez az autó ad, mikor öblös hangjával egy aprócska pontból egy pillanat alatt az orrod előtt van, majd a következő pillanatban ismét piros pöttyé zsugorodik. Az út szélén állva is fantasztikus élmény, de milyen lehet vezetni! A menetteljesítmények fantasztikusak, alig több mint 3 másodperc alatt százon van az autó, mire egy sportosabb utcai autó eléri ezt a sebességet, akkorra a Corvette már 200 km/h-nál jár. Nem is nagyon lehet ellenfelet találni neki, a Büntető - a tulajdonos így hívja - mindenkit lealáz.


Magyarország első amerikai autós magazinja 1998-as megszületése óta együtt fejlődik a hazai amerikai autós kultúrával.

Feladatunknak tekintjük a lehető legtöbbet megőrizni a magyarországi amerikai autózás elmúlt közel két évtizedéről.

Napló

Hozzászólások

  • zoltanking:

    Ingyen elvihető. Michelin Pilot Super Sport 52.000km-t futott. 2017-és

  • DRW:

    Beadom a felmondásomat. A tegnapi kérdére elfelejtettem válaszolni. A

A lap tetejére