v8cars.hu | Road trip videó beszámoló

Road trip videó beszámoló

Ajtofelfa cikke Már olvashattatok az utazásról Ajtofelfa Sokkoltuk magunkat - road trip öt államon keresztül című cikkében.
Néhány hónapja tervezem az utazásunkról készült videó összevágását egy olyan filmmé, ami mindenki számára érdekes lehet.

Ajánlom azoknak, akik jártak a nagyvízen túl - talán felidéz bennük kellemes élményeket - ,és olyanoknak, akik még csak tervezik hogy egyszer megnézik, hol is született az autózás.

Igyekeztem a legérdekesebb eseményeket megmutatni, belecsempészve néhány "szürke" hétköznapi pillanatot is. Remélem mindenki jól fog szórakozni ezen az összességében több mint 50 perces filmen,amit jobbnak láttam több, rövidebb részre felosztani. Így nyolc rövidebb filmet láthattok időrendben, rövid kommentekkel előttük.

Az eseményeket nem írom le még egyszer, Ajtófélfa már megtette. Én inkább csak a gondolatainkat, pillanatnyi érzéseinket tolmácsolom, megalapozandó a hangulatot a filmhez.

Mindenkinek jó szórakozást kívánok!

Érkezés, Las Vegas

A repülés egy csoda. Pár óra alatt egészen más világba csöppen az utazó, ezt nem is lehet megszokni. Más a levegő, a hőmérséklet, az illatok, az emberek, a szabályok...

Hirtelen csőrös kamionok jönnek szembe, 6-8 sávos utakon vezet az ember, és nem Füzesabony van a táblára írva az út felett, hanem mondjuk San Fernando vagy Las Vegas. Gyorséttermeket, benzinkutakat, többemeletes kereszteződéseket hagyunk magunk mögött.

Las Vegas. A sivatag közepén virágzik, szinte érezni a szerencsejáték révén gazdát cserélő pénz szagát. Sok pénz szagát. 18 éve voltam itt, azóta lecserélődött a szállodák nagy része a Stripen. Ilyen új épület a Stratosphera is. Elképesztő.

A város minden este újjászületik, egy másik arcot mutat a nézelődőnek. A neonfények elhomályosítják a megélni próbáló mexikóiak nyomorát, az építkezésen rohangáló patkányokat, és minden olyan szépnek látszik.Utazás, Bonneville

Reggel belevetettük magunkat az igazi Isten háta mögötti Amerikába. 450 mérföld kietlen út, öreg truckok, poros települések roncsokkal, csehókkal, szegényes gazdaságokkal, rozsdás, rég nem használt öntözőberendezésekkel, és némi jótékony country zenével a rádióban.

Bonneville. A HELY. Ezért jöttünk. Nem tudtuk mi vár itt ránk. A SÓ. Sík, mint az asztallap, vakítóan fehér, forró, mint a kemence, és rettenetesen száraz. Kalap, naptej, szemüveg nélkül 5 percet maradhat ez ember.

És a csend, amit ezen a héten a nagyfordulatú v8-as motorok üvöltése zavar meg folyamatosan.
De inkább nézzük, hallgassuk:Bonneville, A SÓ

Ébredés sötétben, napfelkelte a sötét hegyekkel a háttérben. Életem egyik legszebb reggele. Hideg van, kedvező, jótékony hideg. Ilyenkor jobban harap a motor, születnek a rekordok. A pit az itteni élet esszenciája. Itt koncentrálódik minden, amiről a „Landspeed” szól.

Fergusonék nagyon értik ezt. Jó volt látni hogy évtizedes öreg barátok gyerekesen csillogó szemekkel készülődnek egy-egy futamra. Rekordot akarnak. És megcsinálják! Ezért jöttek. Boldogok.

Mi is hogy láthattuk,és tudtuk hogy nem utoljára veszünk rész ebben a cirkuszban, itt a SÓN.

Arches, Colorado, Route 66

Az Arches nemzeti park a szívem csücske, nem tudtam kihagyni, már nagyon hiányzott. Fantasztikus még mindig. 41 fokosan is.

Valószínű napszúrást kaptunk, így jött a gondolat, hogy menjünk át Coloradoba, holott semmi dolgunk nem volt ott.

Utunk az öreg Buickot sem kerülhette el. Az indián Monument Valley-t elhagyva a 66-os úton találtuk magunkat. Ez egész más feeling, mint amit eddig éreztünk, szomorú volt a régi utat látni mellettünk, elhagyatottan, gazosan, keskenyen, eldobva.

Saligman. Itt láthat a turista neki tetsző mű 60-as éveket, csicsás emléktárgyakat, táncoló Elvis figurát, stb... A párhuzamos mellékutcák meg a szegényes szürke átlagos kisváros képét mutatják.

Este 46 fokban egy végtelen autófolyam részeként hömpölyögtünk be LA-be.

Pomona Swap Meet

Hajnal van. 4 óra. Pomona Swap Meet napja.

Reményteljesen érkeztünk, de hamar rájöttünk hogy ez mindent felülmúl. Sokféle ember, különféle náció szülötte, mindenféle bőrszínnel, de egy közös bennük, az AUTÓ szeretete. Itt minden van, szerszám, alkatrész, új-régi, olcsó-drága, ritka, divatos…

9 óra után már 30 fok felett van, fáradunk. Nehéz a hátizsákunk,teli van szerszámmal, csavarral, alkatrészekkel.

A találkozó részen elkülönülten állnak az autók egymástól, típus, fajta, tulaj származása szerint. A mexikóiak tudnak valamit. Az ő autóik a legszebbek. Látszik, hogy mennyit jelent nekik az autójuk, nekik igazán ez jelenti az életet.NHRA múzeum, SoCal Speed Shop, Chip Foose, Petersen múzeum

Utolsó filmem 4 nap eseményeit összegzi.

NHRA múzeum, találkozás ISKY-vel, séta a Hollywood Boulvardon, majd Santa Monica Beach-en.

Eltelve a látványtól, amit az elmúlt 10 napban láttunk, megfáradva kóboroltunk LA-ben.

SoCal Speed Shop, Foose műhelylátogatás, Petersen múzeum, fürdés Zuma Beach-en, ebéd a Fast and Furiusből ismert Neptun étteremben a Csendes Óceán partján.Gondolatban már mindketten hazavágytunk, párjainkhoz, Gabi a kisfiához, én meg a lányaimhoz. Furcsa, mikor az ember egy fantasztikus helyen,csodálatos élményeket megélve egyszer csak azt érzi, hogy elég, induljunk haza.

Jól is van ez így, maradjon nekünk Amerika egy távoli legendás világ, így igazi nekünk amerikai autósnak lenni.


Magyarország első amerikai autós magazinja 1998-as megszületése óta együtt fejlődik a hazai amerikai autós kultúrával.

Feladatunknak tekintjük a lehető legtöbbet megőrizni a magyarországi amerikai autózás elmúlt közel két évtizedéről.

Napló

Hozzászólások

  • Hoacin:

    szerintem csík nélkül :)

  • kopaszkukac:

    Szia! Ez Jeep Wrangler TJ-re egy az egyben jó?

A lap tetejére