v8cars.hu | Cadillac Fleetwood Brougham, 1985

Cadillac Fleetwood Brougham, 1985

Néhány éve Budapesten egy használtautó telepen láttam először ezt az autót. Bár akkor még esélyem sem volt egy ilyen hajó birtoklására, mégis az első pillanatban rabul ejtett. Mint később kiderült, nem én voltam az egyedüli áldozat. Laci, a büszke tulajdonos egy udvarban pillantotta meg először a Fleetwoodot lázas amerikai-autó keresés közben.

Túl nagy falat volt az autó elsőre, így egy darabig be kellett érnie egy olcsóbbal, egy V6-os Pontiac Phoenix-szel. Aztán egy törött fekete dízel Fleetwood ismét felvillanyozta, de abba az autóba komoly munka árán sem sikerült lelket lehelni. Aztán teljesen váratlanul egyszercsak felbukkant az Első. Egy kicsit piszkosan ugyan, de mégis csak ő volt. :)

Nem volt visszaút. Két hét és egy másfél napos takarítás után Laci már a Fleetwooddal hajózott Csillaghegy utcáin. Az autó méretein túl a teljesen leharcolt lengéscsillapítóknak köszönhető billegés tovább erősítette az óceánjáró érzést.

Tizenöt év általában nem múlik el nyomtalanul még egy Cadillac esetében sem. A lengéscsillapítókat Laci saját kezűleg cserélte ki vadonatújakra. Felszabályoztatta a fékdobokat, kicserélte az ablaktörlő kapcsolóját, ezer apróságot javított már meg az autón. Azt hiszem, édes teher ez, sokan átvállalnák tőle.

Az autó méretei lenyűgözőek. Legalább olyan hosszú, mint a neve: Cadillac Fleetwood Brougham D’Elegance. A névhez kényelem, elegancia, luxus, fényűzés tapad. És nem csak a névhez...

Az utastér hamisítatlan amerikai kényelmét egyszerre hatan élvezhetik. Hat szerencsés süppedhet a plüssfotelekbe, miközben a csendet csak a gyárilag beépített, erősítőt is magába foglaló audiórendszer kellemes hangja töri meg, az út, a motor, a suhanó autó zajából semmit nem hallani.

Természetesen nem kell azzal sem fáradni, hogy letekerjék az ablakokat, vagy elhúzzák a tetőt, kézzel állítsák be az ülést, a tükröket. Mindent motorok mozgatnak. A digitális klíma fáradhatatlanul fújja a jéghideg levegőt. Kellemetlen élményt egyedül a pillanatnyi fogyasztás kijelzője okozhat

A hat utas teljes nyári felszerelése sem lepi meg a Caddyt. Minden különösebb gond nélkül nyeli el a csomagokat, legyenek azok akár a legnagyobb bőröndök, hátizsákok, vagy épp néhány jól megtermett halott gengszter.

A hatalmas motortér meg van tömve rendesen, az autót mozgató 4.1 literes, központi befecskendezéses, 125 lóerős V8-as motor és a tartozékok sok helyet foglalnak. Van miből. A 140 km/h végsebesség nem versenyautós, de ki az, aki azért vesz egy ilyen autót, hogy száguldozzon?

Laci gyakran mesél a terveiről, csillognak a szemei, ahogyan az új fényezésről, a váltófelújításról mesél. Ilyenkor tudom, hogy jó kezekbe került ez a cirkáló.


Magyarország első amerikai autós magazinja 1998-as megszületése óta együtt fejlődik a hazai amerikai autós kultúrával.

Feladatunknak tekintjük a lehető legtöbbet megőrizni a magyarországi amerikai autózás elmúlt közel két évtizedéről.

Napló

Hozzászólások

  • kissis:

    Gratulálok! Szép autó! Szép munka!

  • bexxter:

    !kép=comments/2024-03/6605736d6a2dd.jpg

A lap tetejére