v8cars.hu | Pure Pontiac I.

Pure Pontiac I.

Az ember szinte időgépben érzi magát, mikor régi autókatalógusokat lapozgat. Engem is teljesen magával ragadott, mikor először végiglapoztam a Pontiac katalógusát, melynek borítóján egyszerűen, és lényegre törően csak annyi állt: „PURE PONTIAC”.

Vegyük úgy, hogy 1971-et írunk, még tart a Muscle Car hullám. Talán soha nem gyártottak ekkora autókat, ekkora motorokkal. Vihar előtti csönd van, de a távolban már elkezdtek a viharfelhők gyülekezni.

Igaz még „messze” van a ’73-as olajválság, a környezetvédelmi és a biztonsági szigorítások is csak tervezetben léteznek. Nem sokan sejtik, hogy a nagy cirkálók utolsó évei következnek.

A nagy autógyárak pedig ontják a „benzinfaló monstrumokat” az olajtársaságok és a lóerőkedvelők nagy örömére.

Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az hogy a ’71-es modell évben a legkisebb választható motor a (250 ci) több mint 4 ezer köbcentis, és csak egy-két modellhez volt rendelhető. A többi V8-as 350, 400, 455 ci volt, de inkább e két utóbbi volt minden típushoz rendelhető, és a "legkisebb" modell talán a Firebird.

A típusok: Grandville, Boneville, Catalina, Grand Prix, GTO, Lemans, T37, Safari, Firebird, mai szemmel nézvek akkorák, hogy akár 3 autóra elegendő anyag van bennük.


Magyarország első amerikai autós magazinja 1998-as megszületése óta együtt fejlődik a hazai amerikai autós kultúrával.

Feladatunknak tekintjük a lehető legtöbbet megőrizni a magyarországi amerikai autózás elmúlt közel két évtizedéről.

Napló

Hozzászólások

  • AndrewGV8:

    !kép=comments/2023-01/63b4ab81a4d21.jpg

  • AndrewGV8:

    !kép=comments/2023-01/63b4ab64c47f1.jpg

A lap tetejére