v8cars.hu | Oldtimer Expo 2008

Oldtimer Expo 2008


Miatta (is) mentem


Idén 100 éves a T Model


1936 Cord 810


RPM Styling stand


Cord

Aki rajong az öreg autókért, ritkán szemellenzős annyira, hogy csak egy ország, vagy egy gyártó járműveit értékelje. Sőt, talán még egy-egy kétkerekűt látva is elismerően csettint. Legalábbis én így vagyok ezzel, ezért idén is mindenképp ki akartam látogatni az Oldtimer Expora.

Mikor megtudtam, hogy kiállításra kerül az öreg Dodge mentőautó, amit néhány éve egyszer a napi forgalomban láttam (és azt hittem, a szemem káprázik), kötelező programmá lépett elő a rendezvény.

Az Országos Menőszolgálat autójával egy sátron osztozott egy 1914-es és egy 1922-es Ford T modell, az idén 100 éves típus két képviselője. Érdekes, és szép példája a hagyományőrzésnek, hogy a fiatalabbik T modellt a Budapesti Műszaki Főiskola tanárai és diákjai ugyanabban az épületben restaurálták, ahol az autó egyik tervezője, Galamb József is tanult.

A nagy csarnokban jópofa katonai beállításban szerepelt a Lorenz Motor Service által restaurált egy 1942-es Willis Jeep.

Óriási tömegével annyira kiemelkedett az 1936-os Cord 810 a szomszédságában kiállított veteránok közül, mintha azok legalábbis játékautók lennének. Csak képeken láttam korábban a formát, magam sem gondoltam, hogy ekkorát üt élőben.

Körutam az RPM Styling standja előtt vezetett el, úgy érzem, hogy a legmagasabb minőséget ők mutatták fel nem csak az amerikai autók, hanem az összes kiállított veterán között. Charger, Corvette, Mustang – populáris darabok professzionális módon újjá varázsolva, én mégis arra vagyok leginkább kíváncsi, hogy mi készül majd a sarokban szerényen megbúvó fémtiszta második generációs Camaróból.

A szomszédban 1931-es Ford Model A Roadster, 1928-as Ford Model A Coupe, és egy Studebaker ugyanebből az évből. Mellettük 1952 Buick Special, és egy - az információs táblája által 1972-esnek állított - első generációs Mustang.

Tematikus magazinként fényképeket csak szemellenzősen mutatok. :)


Magyarország első amerikai autós magazinja 1998-as megszületése óta együtt fejlődik a hazai amerikai autós kultúrával.

Feladatunknak tekintjük a lehető legtöbbet megőrizni a magyarországi amerikai autózás elmúlt közel két évtizedéről.

Napló

Hozzászólások

  • AndrewGV8:

    !kép=comments/2023-01/63b4ab81a4d21.jpg

  • AndrewGV8:

    !kép=comments/2023-01/63b4ab64c47f1.jpg

A lap tetejére