v8cars.hu | Vintage Poolparty, Nürnberg

Vintage Poolparty, Nürnberg

Ez talán az egyik legnagyobb és legötletesebb találkozó a környéken. Persze minden hétvégére jut egy oldtimer találkozó valahol a környékbeli kisvárosban, de olyan, hogy több száz autó összejöjjön, arról nincs tudomásom. A rendezvényt a nürnbergi Stadionbadban rendezi meg a Saturday Nightcruise® társaság immár negyedik alkalommal. Nem egy bő lére eresztett találkozó, de legalább összetereli a környékbeli V8 fanokat.

A strand területére öt órától lehet bemenni, és a rendezvény - mint minden szabadtéri német rendezvény - tizenegy óráig tart. A strandon csak három medence van (sport, áztató, pancsi) és egy büfé épület. Cserébe a füves területe elég nagy, amit rendesen fel is töltött a sok száz full-size tepsi.

A szervezők gondoskodtak mindenről, ami egy jó bulihoz kell. A koncertek már nyitáskor elkezdődtek, és egészen zárásig két banda váltotta egymást. A szünetben pedig egy gyerek tánc csoport mutatta meg Rockabilly tudását. A színpad mellett sorakoztak fel a foodtruckok, és itt folyt az ital mérés is. Főleg sör, de volt koktél bár is.


Az autósok többsége a látogatókkal egy időben, nyitásra érkezett. A területet szép németesen fel is töltötték az autók. A leglátványosabb helyeken az 50-60-as évek autói parkoltak, a színpadtól távol eső helyekre pedig a 90-es évek és mai autók álltak. Miután leparkolták a kocsikat a tulajdonosok, mentek is a színpadhoz tömörülni. A többség vintage stílusba öltözve érkezett. De ha valaki nagyon alul öltözöttnek érezte magát, akkor a helyszínen is tudott venni illetve varratni is magának ruhát. A buli végéig senki nem mozgatta a kocsikat, és nem is lehetett egy jó story-t szerezni, pedig azért volt egy-két autó, aminek meghallgattam volna a hangját.

A látogatók a sport medence felől érkeztek, amit körbe parkoltak kocsikkal. Ez rögtön meg is adta az alap hangulatot, mert eszméletlen jól nézett ki. Aki a medence mellé akart parkolni, annak előzetesen jelentkezni kellett. Az autók mellett kellett tovább menni a vurstli részhez, ami nekünk eltartott egy óráig. Minden autót körbe kellett járni háromszor. Nem tudom, hogy az időjárás volt-e az oka - mert elég hideg volt - vagy amúgy is tiltva volt, de senki nem fürdött. Mondjuk ha az én Edselem vagy Studabekerem mellett ugráltak volna a hülyegyerekek, biztos bele öntöttem volna a vízbe egy vödör ciánt. Szóval, inkább az utóbbi.

Sok ritkaság is volt, mint pl. egy Edsel, amit ajtóra akasztható megterített tálcákkal dobtak fel. A mellette álló Studabaker sem egy tucat kocsi. Az ötvenes éveknek sok képviselője volt, mind szépen egy sorba leparkolva a színpaddal szemben. Persze az összes gyönyörű autó, de egy szürke Packard kitűnt ezek közül is. A kor pickup szerelmesei örülhettek, mert nekik akadt látnivaló bőven. De az El Camino fanok sem csalódtak.


Sajnálatomra nagyon kevés busz jelent meg a rendezvényen, pedig az autópályán láttam már egész nagy konvojokat is helyi rendszámmal. Viszont egy top állapotú Dodge A100-as hozzá illő lakókocsival kárpótolt picit. Akkora volt körülötte a tömeg, hogy lehetetlen volt róla értelmes képet készíteni.


Gone to the beach
A leglátványosabb autók a medence körül egy Chevrolet Impala Copue és egy Buick Estate Wagon voltak. Mindegyik húzott maga után egy színben passzoló utánfutót motorcsónakkal. A Buick csomagtartója tele volt mindenféle strand cuccokkal. Tőlük az este folyamán lehetett a gyereknek kis elektromos csónakokat bérelni.

A vizes témát még meglovagolta egy Chevrolet Station Wagon tulaj, aki egy szörf deszkát kötözött fel a tető csomagtartóra. Hogyhogy nem, a deszka színei megegyeztek a kocsiéval.

Hot-Rodokat is lehett találni elvétve. Igaz csak négy volt, de azokat érdemes volt megnézni.

Muscle Car
Szép számmal jelentek meg muscle carok is. Sokan jöttek II. gen Dodge Charger R/T-vel de ezek közül csak egy volt Daytona. Nem sikerült kideríteni, hogy utólagos átépítés vagy eredeti-e. A II. gen. Pontiac Firebird Trans Am is népszerű típus volt.

Ha az ember egy kicsit nem figyelt oda, akkor könnyen kapott Mustang mérgezést. Nagyon sok volt. Corvette-ből is végig lehetett nézni az összes generációt és karosszéria változatot, de Mustangból még az összes színben is.

Rust is not a crime
Az a kevés patkány ami megjelent nagyon ütött. Csak úgy világított a sok csillogó autó között. Nagyon megfogott egy Pontiac Firebird, ami inkább patinás volt mint patkány, és a Caddy ikrek. Volt két 50-es Caddy DynaFlow patkány egymás mellett. Mindegyik kopott fényezéssel, korabeli tuning alkatrészekkel.

Off
Az autók között itt-ott feltűnt pár kakukktojás is (VW T1 Transporterek, Mercedesek, Trabantok). Mercedes meglepően sok volt. Nem ahhoz képest, hogy Németország, hanem ahhoz képest, hogy ez egy amerikai autós megmozdulás.

Tíz óra körül kezdtek elszállingózni az emberek. Ekkor lehetett szép V8 hangokat hallani. Összességében megérte elmenni. Biztos, hogy jövőre is ott leszek. Remélhetőleg akkor már sajáttal.

Jó szórakozást a galériához!


Magyarország első amerikai autós magazinja 1998-as megszületése óta együtt fejlődik a hazai amerikai autós kultúrával.

Feladatunknak tekintjük a lehető legtöbbet megőrizni a magyarországi amerikai autózás elmúlt közel két évtizedéről.

Napló

Hozzászólások

  • J.Acko:

    Igyekszem mindent megadni neki, amit megérdemel, és igyekszem minél több

  • szállító81:

    Tegnap láttam ezt az autót a Parkoló Parádén, nagyon jól eső érzés,

A lap tetejére