v8cars.hu | Ford 49 Concept

Ford 49 Concept

1949-re a háború utáni fellendülés következtében a Ford már megengedhette magának egy teljesen új modell piacra dobását. Az autó kortársaihoz képest forradalmi megoldásokkal rendelkezett. A sárvédők az oldalfalba lettek integrálva, az első kerekek pedig egymástól függetlenül rugóztak. 50 évvel később a Ford hasonló hatást kíván elérni 49 Concept tanulmányautójával, ami a 2001-es detroiti autószalonon mutatkozott be.

Az eredetihez hasonlóan egyszerű formák, sima felületek jellemzik a karosszériát. A modern kor eredménye, hogy az övvonal felett mindent az üveg ural. A tető is átlátszó, az oszlopokat is ez fedi. A Ford 49 színe fekete, az egyhangúságot krómozott alkatrészek törik meg. A tetőoszlop és a 20" átmérőjű kerekek fényes krómozást kaptak, a többi díszítés matt lett. A vetítőlencsés első fényszórók kerekek lettek, a hátsó lámpákban pedig LED-ek bocsájtják ki a fényt.

Az utastérben az előd egyszerűsége ötvöződik a jövő technikájával, ezt legjobban a visszajelzőkön lehet észrevenni. A sebességet mutatós órák jelzik, az összes többi fontos információ LCD-kijelzőkön keresztül jut el a sofőrhöz. A kormányon krómgyűrűs díszítés helyett világosszürke gombok jelentik a díszítést. A modern kényelmi berendezések kezelőelemeit lehajtható fedelek mögé rejtették, közvetlenül az ötfokozatú kéziváltó karja előtt. A mélyre formált kagylóülések kanyarokban biztosan tartják az utasokat. Az utastér teljes hosszában végighúzódó középkonzol fontos szerepet tölt be a karosszéria merevségének biztosításában. A belső tükör szokatlan rögzítésének is megvan az oka. Tág határok között lehet állítani a magasságát, ezenkívül a rádió antennájának funkcióját is ez látja el.

A motortérben a mai szokásoknak megfelelően teljesen beburkolták az erőforrást. A hengerek száma (8) és az elrendezése is (V) stimmel, egyedül a kis lökettérfogatot lehet felhozni hátrányként. A Powered by Thunderbird felirat azt jelenti, hogy mindössze 3,9 liter a hátsó kerekeket hajtó V8-as mérete. A 4 vezérműtengely által vezérelt 32 szelep visszafogott, 250 lóerős teljesítményre teszi képessé az erőforrást.


Magyarország első amerikai autós magazinja 1998-as megszületése óta együtt fejlődik a hazai amerikai autós kultúrával.

Feladatunknak tekintjük a lehető legtöbbet megőrizni a magyarországi amerikai autózás elmúlt közel két évtizedéről.

Napló

Hozzászólások

  • golya32:

    2021.04.01.-én eladásra került.

  • golya32:

    !kép=comments/2021-04/606c07b470c79.jpg

A lap tetejére