1997 Jeep Grand Cherokee KLáRika az Orviscsirke

Gömbfej csere

 • Lassan kizárásos alapon eljutok addig az alkatrészig, amelyik a futóműben kopog. Amit a futómű állító megjelölt, mint potenciális hibaforrás, azt már mindet vagy kicseréltem, vagy nemes egyszerűséggel kidobtam belőle (stabilizátor pl.)
  Ezen az úton a következő lépésem volt az első híd gömbfejeinek cseréje. Igazából a valószínűségi listán nem állt túl jó helyen, de az angol ebayen találtam egy jó vételt és nem hagyhattam ki. 16 ezerből kezemben volt a komplett szett. 4db gömbfej. Azaz ebből kettő nem is gömbfej, csak úgy néz ki, de valójában egy forgó csap golyó nélkül.
  Először mikor megjött majdnem nekiálltam a műtétnek otthon a garázsban, de végül úgy döntöttem, hogy leugrok vele a lakatosom műhelyébe, ott mégiscsak van akna, acetilén meg mindenféle brutál vasdarabok, ha esetleg erőszakra lesz szükség. És volt. Láng nélkül a kerékagyat se tudtam volna leszedni, nem hogy a gömbfejeket ki.
  Egyik másik csavarral még akkor is erősen küzdeni kellett, mikor már vörösen izzott, a kulcson másfél méteres cső volt és a másik felét a lakatos püfölte a 800g-os kézi préssel.
  Bár a gömbfejek lógtak picit, természetesen a kopogás nem szűnt meg, de legalább most már tudom, hogy mi lehet a gond. Egyrészről kizárásos alapon, másrészről a nagy szerelgetés közben megrángattam a többi csavart is és feltűnt, hogy az alsó lengőkar állító csavarja ide-oda kotyog, annyira, hogy az excenteres alátét már kis koptatta a hídon lévő bekötési pontot.
  Már csak az a kérdés, hogy a futóműállító mit állított és hogyan, valamint miért nem tűnt fel neki a csavar lötyög. Jelzem egész biztos nem lazították meg, mert az anyát nekem se sikerült meglazítani még melegítve sem. Szóval az egyik következő projekt a lengőkar szilentek cseréje lesz, de erre még lendületet gyűjtök és a tervek szerint szerzek egy tartalék szettet (8db lengőkar) és azokat újítom fel, ezután már csak cserélni kell őket, de a felújítás idejére sem kell letámasztani az autót.

Hozzászólások

 1. coyote  - 2011. szeptember 5. 13:19

  Klárikát üdvözöljük a Jeep-esek táborában!
  Hajrá! ;)

 2. Dagiszabi  - 2011. szeptember 5. 20:47

  Próbálkoztam a fotókkal, de valahogy nem került bele. De nem adom fel.

 3. hieronymous  - 2011. szeptember 10. 11:13

  Aztán ne úgy közlekedjél vele, mint a Samurai-jal! ;-)

 4. tamagaba  - 2011. november 29. 19:01

  Helló! Gratula nem csak szép de jó is lesz.
  Én éppen váltót újítok fel. Szilentek megezmaegaz, de már a monokli nekem is megvan :)

 5. Dagiszabi  - 2012. január 19. 13:25

  Próbálkozik az ember. De mint ha sose akarna véget érni.


Magyarország első amerikai autós magazinja 1998-as megszületése óta együtt fejlődik a hazai amerikai autós kultúrával.

Feladatunknak tekintjük a lehető legtöbbet megőrizni a magyarországi amerikai autózás elmúlt közel két évtizedéről.

Napló

Hozzászólások

 • DRW:

  Mit vettél?! hehe

 • Todzsó:

  Ár lemaradt 3200000-, friss műszaki.

A lap tetejére