Lopakodó, hát persze

Ma vette kezdetét a SEMA Show Las Vegas-ban, mely ugyan az épített autók és utólagos kiegészítők seregszemléje, de maguk a gyárak is szívesen jelennek meg különleges kivitelekkel ezen a rendezvényen. A Ford sem maradt ki a sorból, a cég a márciusban bemutatott Police Interceptor modelljének csapott egy kis hírverést az egyedi Stealth bemutatóautóval. Erre igencsak szükség van, hiszen a legendás Crown Victoria gyártása 2011 végén teljesen leáll, és a Taurus-alapú típus veszi át helyét.

Az új Police Interceptort Maurice Betancourt dizájner gondjaira bízták, akit az eredeti, hatvanas évekbeli SR-71 Blackbird felderítő repülőgép ihletett meg, mely az első modern „lopakodó” volt. A kocsi ennek megfelelően fekete fényezésű, még a hatalmas, 22 colos könnyűfém felniket is feketére festették, csupán az abroncsnál van krómozás. A futóművet kissé leültették, így valóban „vészjósló” lett a Stealth megjelenése, ahogy a tervező mondja.

Ehhez hozzájárul a szintén matt feketére festett csirkerács is a hűtőmaszk helyén, amely mögött rejtve helyezték el a kék-piros villogókat. A kocsi tetején nincs fényhíd, ezzel is kerülve a feltűnést, helyette a lámpákat a szélvédő mögé tették. Az ablakok sötétítettek, akár csak a hátsó lámpaburák. A hátfal díszlécét is feketére cserélték, a lámpák, ablakok krómkeretei teljesen eltűntek. A diszkrét hátsó légterelőbe szintén figyelmeztető lámpákat helyeztek el.

Valamelyest átalakították a középkonzolt is, de az igazi változás a kesztyűtartó kiképzése, melyben speciális fegyvertartó rekeszeket alakítottak ki. Műszaki téren nem történt változás, a lényeg a megjelenésen van. Betancourt jellemzése szerint az autó azt sugallja, hogy: „Ne merj szórakozni velem!”

Valószínűleg ez nem üres izmozás: a Police Interceptort már alapkivitelben egy 3,5 literes V6-os motor hajtja 280 lóerővel. És ha ez nem lenne elég, rendelhető a duplaturbós, közvetlen befecskendezésű EcoBoost V6-os is, mely 365 lóerőt ereszt rá az első kerekekre.

Ugyan a Stealth valószínűleg egyedi darab marad, a mezei kivitelben sem komolytalan Police Interceptorok a Crown Victoriák kiöregedésével egyre nagyobb számban lepik el az Egyesült Államok utcáit.

Magyarország első amerikai autós magazinja 1998-as megszületése óta együtt fejlődik a hazai amerikai autós kultúrával.

Feladatunknak tekintjük a lehető legtöbbet megőrizni a magyarországi amerikai autózás elmúlt közel két évtizedéről.

Napló

Hozzászólások

A lap tetejére